Herken je deze gedachten?
“Geloof je wat je denkt?”
Wie zou je zijn zonder je verhaal?
The Work is een vrij eenvoudige methode met vier vragen en een omkering. Het is makkelijk te leren maar niet altijd makkelijk om te doen. Als je ermee aan de gang gaat, kan het je leven
transformeren naar een tevrede, geinspireerd blij leven!
Voor lange tijd was ik een workaholic, in gevecht met anorexia, had last van eetstoornissen en een depressie. Ik heb allerlei therapieën geprobeerd, counseling, meditatie, positief denken en niets hielp! Helemaal niets!
Een goede vriend introduceerde me met The Work van Byron Katie (nu 20 jaar geleden) en dat veranderde m’n leven radicaal. Voor goed! In mijn leven ervaar ik inmiddels een overflow van innerlijke rust, liefde en compassie.
Alweer 13 jaar geleden heb ik mondelinge toestemming gekregen van Byron Katie om The Work te faciliteren en in 2010 heb ik the school for The Work gedaan.
The Work van Byron Katie is een manier om gedachten te onderzoeken die alle boosheid, angst, depressie, verslaving en geweld in de wereld veroorzaken. Iedereen wordt uitgenodigd om de blijdschap te ervaren van het moment dat ‘de gedachte is doorzien’, want dan kan het denken terug keren naar haar ware, wakkere, vredige en creatieve natuur.
The Work bestaat uit 4 vragen en een omkering, zodat je “het probleem”, “de persoon” of “de situatie” die je stoorde kan aanschouwen in een totaal ander licht. Zoals Katie zegt: “het is niet het probleem dat het lijden veroorzaakt, het is ons denken óver dat probleem, dat het lijden veroorzaakt”. Volgens Katie is het “loslaten” van gedachten praktisch onmogelijk. “Doe het onderzoek” zegt ze “en je gedachten laten jou los”
Om het meer ‘levend’ te maken heb ik een voorbeeld in mijn blog hoe The Work in z’n werk gaat.
Mensen die The Work op reguliere basis beoefenen, berichten heel vaak over:
'Ik heb in de wereld maar 3 soorten zaken kunnen vinden:
de mijne, de jouwe en die van God (bestaan) In wiens zaak zit jij?
~ Byron Katie ~
Het moment dat je in de zaak bent van de ander is het onmogelijk om present te zijn in je eigen leven. En dan vraag je je af waarom je leven niet goed uit de verf komt.
Natuurlijk voel je je alleen en afgescheiden. Zodra je meer en meer in je eigen zaak gaat blijven wordt je eigen pad steeds duidelijker en uiteindelijk wordt je net zo vriendelijk tegen jezelf als dat je tegen de ander bent.
Mijn dochter (19 jaar) is op dit moment mijn grote uitdaging…Ze zou moeten communiceren of ze thuis eet of ergens anders, niet steeds 'last minute' met nieuwe plannen moeten komen, haar kamer
opruimen, niet alles laten slingeren door het huis”……gezonder eten, meer bewegen….. Ohhhh allemaal haar zaak!
Zelfs of ze communiceert of niet, is haar zaak!
Hét moment dat ik in ‘haar zaak’ zit, me boos maak, me niet gezien en gehoord voel, ervaar ik verdriet, pijn en afgescheidenheid en is het op dat moment onmogelijk om positieve actie te
nemen.
Niet ten opzichte van m’n dochter, bijvoorbeeld door geweldloze communicatie m’n behoeften uit te spreken en zeker ook niet ten opzichte van mezelf (mijn zaak)….
Waartoe ben ik niet in staat als ik in ‘haar zaak’ zit: gewoon te ontspannen en zien dat haar tienergedrag ongeveer hetzelfde was als mijn tienergedrag.
Ik ben niet in staat om ‘last minute’ een vriend of vriendin uit te nodigen om samen te eten, of samen met vriend of vriendin naar SLA te gaan…ik ben ook niet in staat om te genieten van de rust….want m’n hoofd is op hol in ‘haar zaak’!
Veel van onze stress komt voort uit het feit dat we mentaal in de zaak van ‘de ander’ of in de zaak van ‘God/ bestaan’ zijn.
Wanneer ik denk, 'je moet eerder uit bed komen, ik wil dat jij gelukkig bent, je zou beter voor jezelf moeten zorgen', ben ik in jouw zaak.
Wanneer ik me druk maak over terroristen, oorlog, de klimaat veranderingen, ben ik in de zaak van God / bestaan.
Hier nog een oefening op momenten dat je je alleen voelt en
afgescheiden.
Vraag jezelf af in welke zaak je zit: Bij twijfel, neem een moment en vraag jezelf, 'In wiens zaak zit ik mentaal?'
Neem waar of je ongevraagd advies geeft, hardop of in je hoofd.
In wiens zaak zit je wanneer je ongevraagd advies aan het geven bent?
Een voorbeeld hoe The Work in zijn werk gaat staat in mijn Blog